nedeľa 5. augusta 2007

Odborná literatúra o násilí páchanom voči ženám

Toto je podľa mňa základná literatúra, ktorá ponúka základ šokujúcich informácií o tejto tabuizovanej časti nášho sveta. Zvlášť dôležité pre odborné profesie, v ktorých sú týrané ženy potenciálnymi klientkami a pacientkami. Preklad kníh je spoločným vydaním združení Pro Familia a Aspekt:

Lori L. Heise, Jacqueline Pitanguy, Adrienne Germain: Násilie páchané na ženách
Študijný materiál vypracovaný pre Svetovú banku komplexne spracúva problematiku násilia na ženách, a to prednostne z hľadiska poškodzovania zdravia postihnutých žien a priamych ekonomických následkov pre spoločnosť. Údaje pochádzajúce z celého sveta sú prehľadne členené a dokazujú, že násilie na ženách sa pácha vo vyspelých aj rozvojových krajinách a vo všetkých vrstvách. Publikácia obsahuje konkrétne odporúčania pre vlády, zdravotnícke organizácie a i. na rozpoznanie násilia páchaného na ženách a opatrenia proti nemu.



Judith L.Hermann: Trauma a uzdravenie
Politické zajatie vo všeobecnosti vnímame a registrujeme, kým domáce zajatie, v ktorom trpia ženy a deti, veľmi často nevidíme. Hovorí sa, že dom muža je jeho hradom. Iba výnimočne sa však berie do úvahy, že ten istý dom môže byť pre ženy a deti väzením. V prípadoch domáceho zajatia sa zväčša nevyskytujú fyzické bariéry, ktoré by väznenej obeti bránili ujsť. Väčšina domácností, dokonca ani tie najdespotickejšie, nemajú zamrežované okná a ploty z ostnatého drôtu. Ženy a deti nebývajú bežne pripútané reťazami, hoci aj toto sa v skutočnosti vyskytuje oveľa častejšie, než by sme si mysleli. Bariéry, ktoré bránia obetiam uniknúť, sú väčšinou neviditeľné. No aj tak sú mimoriadne silné a pre obete často neprekonateľné.

Ann Jones: Nabudúce bude mŕtva
Týranie a ako ho zastaviť
Počúvame o „domácom násilí“, akoby to bolo čosi krotké, podružné; aj inštitúcie, ktorých náplňou je ochrana života a osobnej nedotknuteľnosti občanov a občianok, hovoria o „hádke“ a „manželských nezhodách“. Ann Jones vo svojej knihe Nabudúce bude mŕtva jasne pomenúva to, čo sa v skutočnosti deje za zavretými dverami súkromia a ako sa k tomu stavajú zákony, justícia, polícia, médiá a verejnosť.





Piata žena - koncepcia a výber J.Cviková a J.Juráňová
Aspekty násilia páchaného na ženách
Piata žena vychádza ako súčasť kampane piata žena. Obsahuje informačný a argumentačný materiál, faktografické údaje o rozšírenosti násilia na ženách, mýty a stereotypy, ktoré zahmlievajú podstatu tohto druhu násilia a znemožňujú, aby sa tie, čo toto násilie prežívajú, domohli svojich občianskych a ľudských práv. Publikácia Piata žena aj kampaň piata žena chcú predovšetkým násilie páchané na ženách jasne pomenovať a ukázať, že toto násilie nie je problémom jednotlivých žien, ale štruktúrnym javom, ktorý spoločnosť nemôže ďalej tolerovať.




Konať proti násiliu na ženách
Publikácia poskytuje zrozumiteľný a prehľadný súhrn základných informácií o probléme fyzického, psychického a sexualizovaného násilia páchaného na ženách v párových vzťahoch. Vyvracia mýty spojené s "domácim" násilím, prináša konkrétne rady a odporúčania, ako násilie rozpoznať, kde hľadať pomoc, aké sú občianskoprávne a trestnoprávne aspekty násilia v párových vzťahoch, aké sú jeho dôsledky pre deti. Poskytuje informácie o tom, čo môže v tejto súvislosti robiť polícia, zdravotníctvo, právnické, psychosociálne a pedagogické profesie. Praktická forma publikácie umožňuje voľne pracovať s jednotlivými témami. Adresár pomôže získať ďalšie informácie, rady aj pomoc. Tento informačný materiál je súčasťou väčšieho celku. Prvá časť Konať proti násiliu na deťoch vyšla v roku 1999.


A ešte zopár publikácii z dieľne Aspektu:

Násilie páchané na ženách v intímnych vzťahoch i na verejnosti je na Slovensku tabuizovanou témou. Aspekt túto tému otvára prekladovými i pôvodnými materiálmi.











Ďalšie číslo Aspektu venované násiliu je zamerané na násilie páchané na deťoch, ale vracia sa aj k téme násilia na ženách. Vyvracia falošné mýty zakorenené v spoločenskom vedomí.

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

It's impressive that you are getting ideas from this piece of writing as well as from our argument made at this time.

my webpage - best cellulite treatment

Anonymný povedal(a)...

homoeopathic remedy for tennis elbow

My web blog; tennis elbow treatment homeopathic

Anonymný povedal(a)...

Casper laser treatment rosacea

Also visit my homepage :: rosaceago.com