utorok 1. apríla 2008

Pamäť tela


OZ Pro Familia vydalo koncom minulého roka preklad ďalšej publikácie o traume a jej terapii. Tentokrát ide o prácu Babette Rothschild, ktorá veľmi zrozumiteľným spôsobom vysvteľuje neurofyziologické procesy súvisiacich s traumatickými zážitkami. Kniha je podľa môjho názoru veľmi zrozumiteľná pre laikov a inšpirujúca pre profesionálov. Pochopenie základných princípov navrhovaných autorkou umožňuje psychoterapeutom a psychoterapeutkám aplikovať ponúkané techniky do ich psychoterapeutického štýlu. Kniha zatiaľ nie je dostupná v kníhkupectvách, môžete si ju objednať na dobierku v OZ Pro Familia alebo u mňa. Nižšie je citovaná zadná strana obalu knihy.

"V súčasnosti prevláda poznanie, že u traumatizovaných ľudí sa celá spomienka na traumatické udalosti uchováva v ich mozgu a telách. Pamäť sa tak často prejavuje cez symptomatológiu postraumatickej stresovej poruchy – nočné mory, flešbeky, šokujúce reakcie a disociatívne správanie. V svojej podstate telo traumatizovaného odmieta byť ignorované.

Autorka zmenšuje priepasť medzi vedeckou teóriou a klinickou praxou a zároveň spája verbálnu terapiu s telesnou. Zároveň prezentuje princípy ako aj bez telesného kontaktu s klientom dať telu priestor, ktorý potrebuje. Uvedomuje si význam najnovších poznatkov o psychobiológii reakcií na stres pre klinikov a aj touto knihou sa ich snaží upevniť. Ide pritom o poznatky súvisiace s normálnymi situáciami, ktoré sú pre nás možno výzvou, ako aj s extrémnymi a pretrvávajúcimi traumami. Klinici zo všetkých možných odborov tak získavajú základný materiál na premýšľanie o pôvode symptómov prítomných u ich klientov a pri svojej práci môžu brať ohľad aj na ich telo. Telesné techniky autorka starostlivo vybrala tak, aby bola terapia traumy bezpečnejšia a zároveň aby sa posilnila integrácia medzi telom a mysľou" (citácia z obalu knihy).

Žiadne komentáre: