nedeľa 18. novembra 2007

Všetci máme svoje osobné Andy


Akurát som dočítal podľa mňa štýlom výpovede skvelú knihu od Nanda Parrada a Vince Rausa Zázrak v Andách. Ono je nezmysel písať, že kniha je skvelá, pretože príbeh je brutálny. Je výpoveďou jedného z členov ragbyového tímu, ktorí v r.1972 letecky havarovali pri prelete Andami. Až (alebo už) po tridsiatich rokoch jeden z nich dokázal napísať o prežitých 72 dňoch v zajatí snehu, vyčerpanosti, zúfalstva a boji o život a lásku. O nešťastí vyšlo niekoľko publikácií, medzi najznámejšie patrí už v r.1974 kniha Alive: The story of the Andes Survivors, ktorá je faktickým zdokumentovaním nešťastia z rozhovorov tých, ktorí prežili. O udalosti bolo natočených aj niekoľko filmov, jeden z nich bol premietaný aj u nás - Alive (1993). Zopár citátov z knihy:

"Katastrofa není nic, co by mělo být oslavováno. Je to něco, co se musí přežít a poté začít žít znovu, a já jsem se o to snažil ze všech sil." (s.318)

"Já jsem si vždycky myslel, že můj příbeh je něco unikátního, něco tak extrémního a divokého, že pochopit, čím jsme prošli, mohou pouze ti, kteří tam se mnou byli. Ale ve své podstatě - v podstatě lidského cítění - je to ta nejobvyklejší povídačka na světě. Všichni občas čelíme beznaději a zoufalství. Všichni pociťujeme zármutek, osamělost a krutou ztrátu. A my všichni budeme dřív nebo později čelit nevyhnutelné blízkosti smrti." (s.322)

A tu je ešte zopár videí k uvedenej udalosti. Na jednom videu je krátky rozhovor s autorom knihy, naďalšom je ukážka z filmu Alive (1993), na treťom u udalosti rozpráva Roberto Canessa, MD - ďalší z tých, ktorí nešťastie prežili, a ktorý sa spolu Fernandom Parradom tuším po šesťdesiatich dňoch uväznenia v Andách vybrali hľadať pomoc:

Fernando Parrado


Alive (1993)


Roberto Canessa, MD

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Gostei muito desse post e seu blog é muito interessante, vou passar por aqui sempre =) Depois dá uma passada lá no meu site, que é sobre o CresceNet, espero que goste. O endereço dele é http://www.provedorcrescenet.com . Um abraço.

Anonymný povedal(a)...

I inclination not agree on it. I regard as warm-hearted post. Specially the designation attracted me to be familiar with the sound story.

Anonymný povedal(a)...

Genial fill someone in on and this mail helped me alot in my college assignement. Gratefulness you for your information.